Samarbeid på tvers av landegrensene ved tyveri

Tyveri en mandag morgen

Klokken er 07:30 og det er på tide å ta plass i rushtrafikken inn mot Oslo. Da ringer det i mobilen. Det er fra en kunde som har vært utsatt for tyveri i løpet av natten. Heldigvis var varene sikret med GPS Tracker! Vi kan se at tyvene befinner seg på en rasteplass en halvtime nord for Gøteborg! Hva skal vi gjøre når godset allerede er ute av landet? Vi snur bilen og kjører mot Oslofjordtunnelen. Helt greit å slippe og stå i kø. Vi er pålogget iTracker.no og ser at tyvene stadig står på rasteplassen før Gøteborg når vi passerer Moss. Kanskje de har lagt seg nedpå for å hvile? Vi ser jo på bevegelsene til Trackeren at de har holdt på hele natten med tyveri og tokt.

kjorerute_for_gtb
Kart fra Google maps, tyver, tyveri.

Tollkontroll

Når vi passerer grensen til Sverige er det full tollkontroll og alle biler må innom for sjekk.  Vi blir stoppet! Hadde jo ikke akkurat planlagt noe Harryhandel på mandag morgen så vi husker ikke helt hva som befinner seg i bilen. «Du måste stenga grillen» sier tolleren… «Hæ?» sier vi. Grillen ble jo både stengt og ryddet bort for vinteren når grillsesongen var over for mange uker siden. Tolleren peker på fronten av bilen og det viser seg at når man kjører hybridbil er det en fordel å stenge ladeluka i grillen på bilen før man stiller seg i køen inn til Oslo. Luka blir skalket og jakten fortsetter.

kjorerute_sverige
Tyveri, tyvenes kjørerute, kartvisning fra Norge til Sverige.

Vi tar innpå

Vi passerer Strømstad og ser på iTracker.no at skurkene har begynt å bevege seg mot Gøteborg. Vi ligger ca 13mil bak på E6.  Nå er vi så godt i gang at vi bestemmer oss for å fortsette jakten. Vi ber kontoret om å kontakte Politiet for å høre hvordan vi skal håndtere situasjonen hvis vi finner tyvene på et svensk fergeleie på vei østover. Gøteborg passeres og vi ser på loggen at tyvene har vært oppe i 117 km/t.  Da er det ikke en trailer vi leter etter men troligvis en kassebil av noe slag.  Turen fortsetter sydover, noe som får oss til å tenke på en venn som alltid kommer med samme kommentar når det skal prøvesmakes vin på restaurant. «Vi skal sydover» sier han bestandig.

bil_logo_tyveri_sverige2
Sverige, tyveri, tyvene er stoppet, itracker.no.

Samtalen fra Rikspolisen

Tyvene nærmer seg Syd-Sverige og vi ligger fortsatt en time bak. Farten er nok litt høyere enn tillatt da det plutselig ringer i telefonen. «Hallå, det er från svenska Rikspolisen» sier damen… Gulp, gikk det så mye for fort, tenker vi. Det viser seg at det er et politisamarbeid som heter Grenseløst, som er koblet på saken i Norge og de har kontaktet sine svenske kollegaer. Svensk politi logger seg på iTracker.no og kan følge skurkenes ferd langs E6. «Vi har flera patruller ute och ventar på dom i Lund” sier damen fra Svensk Politi. Vi gjetter oss til at det betyr at de har flere patruljer ute og at de står og venter på tyvene i nærheten av Lund. 30 minutter senere ringer damen opp igjen. «Nu har vi fast dom» sier hun triumferende. «Vi ventar tils du kommer til platsen».

Vi svinger inn på en busslomme i nærheten av Lund og du kan se fra bildene at det var fulltreff. To menn ble pågrepet for tyveri og bilen tauet inn. Tyvegodset ble beslaglagt og vi rakk akkurat en harryhandel på Nordby på vei hjem!

bil_tyveri_oversikt_sverige2
Tyveri, tyvene er tatt, Sverige, Polisen.